Proizvajalec inovativnih kmetijskih strojev mulčerjev Tehnos širi prodajno mrežo in vstopa k novim kupcem.
»Cene nam je letos tudi zaradi vlaganj v robotizacijo proizvodnje uspelo ohraniti na lanski ravni, konkurenca pa jih je zvišala. Razširili smo se tudi k novim partnerjem in na nova območja, tako da je naša prodajna mreža večja. Vse to so razlogi, da imamo večja naročila in računamo, da bomo letos spet ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov,« pove Anton Kisovar, ustanovitelj in direktor Tehnosa, ki ima 130 zaposlenih.
Izvoznika leta 2024 smo na Izvozni konferenci razglasili lani septembra, izvoznika leta 2025 pa bomo letos razglasili 17. septembra na Izvozni konferenci na Brdu pri Kranju.
Družinsko podjetje Tehnos je strokovno komisijo lani navdušilo, ker so se z inovativnim izdelkom, ki ga prodajajo pod lastno blagovno znamko, prebili med največje evropske proizvajalce. Njihov inovativni izdelek je mulčer. Z njimi se ostanki kmetijskih rastlin, trave, grmovja ali dreves zmeljejo in zdrobijo in kot taki ostanejo na površini zemlje, kjer imajo sprva vlogo naravne zastirke, ki pozneje z razgradnjo postane naravno hranilo za rast novih rastlin.
Lani slabše od načrta, letos rast
Kako so v Tehnosu preživeli lansko jesen in zimo, sploh če vemo, da v Evropi lani tudi v kmetijstvu razmere niso bile dobre, prodaja traktorjev je upadla za petino, nekaterim tudi tja do 35 odstotkov?
»Splošne makroekonomske razmere so se pokazale tudi v kmetijstvu. Mi lani pri naših trgovskih partnerjih nismo pospeševali dobav, saj jih nismo želeli finančno preobremeniti. Tako smo na koncu leta poslovali nekoliko slabše, kot smo načrtovali. Po več letih rasti so se nam lani prihodki v primerjavi s predlanskim zmanjšali z 29,9 na 28,7 milijona evrov, dobiček pa je upadel s 3,3 na 2,4 milijona evrov. Lani smo ustvarili 86.282 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Letos pričakujemo, da se prihodki vrnejo na raven 30 milijonov evrov, dobiček pa bo ostal na ravni minulega leta. Stroški materiala in plač so se namreč zvišali, cen naših izdelkov pa ne zvišujemo,« pove Anton Kisovar.